U bent hier

Home

Gelukte kweek van Chrysoesthia eppelsheimi uit Zuid-Frankrijk

Chrysoesthia eppelsheimi ♂ (PRE.SW.915.16.M.FR.15) - Frankrijk ~ Ornolac-Ussat-les-Bains - Dept. Ariège - 04-09-2015 uitgekweekt op 10-04-2016 ©Steve Wullaert

Op 4 september 2015 gingen mijn vriendin en ikzelf naar Zuid-Frankrijk op vakantie. Daar vonden we in Ornolac-Ussat-les-Bains (Dept. Ariège) op een bergpas verschillende bewoonde mijntjes van een Lepidoptera waarvan we toen de naam nog niet wisten. We verzamelden enkele mijntjes met levende rupsjes erin. De waardplant was ook niet echt zeker, het leek wel op een soort Globularia of iets dergelijks...
De rupsjes verpopten buiten de mijntjes in een witachtige cocon in het potje waar ze inzaten.
Het ganse najaar werd het potje regelmatig bekeken, echter zonder resultaat..... Maar eergisteren op 10 april 2016 (7 maanden later) toen ik het potje bekeek merkte ik een kleine micro op die bovenaan het potje zat! WOoooW was mijn eerste reactie.. Wat een mooie micro is me dat!
Ik wist metéén dat dit wel een soort Chrysoesthia moest zijn, ik sloeg mijn literatuur open en kwam uit bij Chrysoesthia eppelsheimi! Maar Chrysoesthia verrucosa was ook nog een mogelijkheid. Daarom genitaliseerde ik het beestje en werd mijn vermoeden bevestigd.
Chysoesthia eppelsheimi is enkel met zekerheid gemeld uit Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Deze soort leeft van Silene soorten zoals Silene nutans, Silene vulgaris en ook op Silene flavescens.
Meer info en foto's te vinden op de site van Willem Ellis via deze link.