U bent hier

Home

Nieuws

Swammerdamia caesiella als bladmineerder

Chris Snyers,
 
Tijdens de 10de jaarlijkse Bladmijnenwandeling van de V.V.E. vonden we 10-tallen Berkenblaadjes met de rups van Swammerdamia caesiella onder hun typische gesponnen netje.
Om de rupsen mooi te fotograferen werden enkele blaadjes in een potje meegenomen. Maar 2 dagen later bij het fotograferen van een zeer jonge rups zag ik op de foto's een klein mijntje?!
En dankzij de site bladmineerders.nl, van Willem Ellis ging er meteen een bel rinkelen ;-) Het is

Excursies in België.

We proberen maandelijks met onze werkgroep een uitstap te organiseren waar we zowel de flora als de mineerders onder de loep nemen. Deze uitstappen gaan zowel in Vlaanderen als Wallonië door, alle gunstige gebieden in België worden uitgekamd en van elke uitstap zal een uitgebreide lijst worden gepubliceerd op deze site.

Nieuwe waardplant voor Dialectica imperialella

Dialectica imperialella (Zeller, 1847)

In 2012 werd in Wielsbeke de soort vrij algemeen waargenomen op een waardplant die nergens in de literatuur werd vermeld. Op overblijvende ossentong (Pentaglottis sempervirens) vond ik vrij veel mijnen die op het eerste zicht leken op Dialectica imperialella. Maar na wat onderzoek op het internet en in de bibliotheek vond ik nergens meldingen van D. imperialella die P. sempervirens zou gebruiken als waardplant.

Nieuw voor België: Stigmella sorbi

Stigmella sorbi op lijsterbes - Rocherath Pro. Luik 650m alt.  22-23-24-06-2012 ©Steve Wullaert

Samenvatting. Stigmella sorbi (Lepidoptera: Nepticulidae), nieuw voor de Belgische fauna. Op het eind van de maand mei ’11 verbleef ik 4 dagen in Bohan, Dit ligt in de Naamse ardennen nabij de Semois. Elke dag werd een wandeling gemaakt om eerst en vooral te genieten van de mooie omgeving maar ook om te zoeken voor bladminerende lepidoptera. Op 27 mei was het dan zover! In Bagimont vond ik op lijsterbes 2 mijnen die ik onmiddellijk kon determineren naar Stigmella sorbi (Stainton, 1861)! De laatste dag werden nog 3 mijnen gevonden maar dan in Bagimont. Telkens met rupsen aanwezig in de mijnen. Het is de eerste keer dat deze soort wordt vastgesteld in België! Tijdens een latere excursie in Forges werden nog een tiental verlaten mijnen gevonden.

Nieuw voor België: Phyllonorycter issikii

Phyllonorycter issikii - Zutendaal ~ De Lieteberg (Lim.) 29-09-2012 ©Steve Wullaert

Samenvatting. Phyllonorycter issikii (Lepidoptera: Gracillariidae), nieuw voor de Belgische fauna. Tijdens een dubbelexcursie werd in het weekend van 29 en 30 oktober 2011 tijdens de excursie van zaterdag 29 oktober in Zutendaal op domein Lieteberg een nieuwe soort voor België ontdekt. Gegevens over de verspreiding en de biologie worden meegedeeld.

Inleiding tot de Coleophoridae

Coleophora vitisella - Bosfägne (Hoge Venen) koker op rode bosbes 15-05-2011 Steve Wullaert

Guido De Prins,

 

Er zijn eind 2012 uit België 109 soorten Coleophoridae bekend. Als we onze buurlanden bekijken, is het logisch dat er nog zeker vijf tot tien soorten te ontdekken vallen.

Welkom op www.bladmineerders.be

Phyllonorycter platani - Couthuin (Luik) 14-04-2013 ©Philippe Vanmeerbeeck

Deze site is ontstaan door het vele werk van enkele leden van de werkgroep bladmineerders onder de vleugels van de Vlaamse vereniging voor Entomologie.