U bent hier

Home

Excursieverslagen

09-10-2021 Furfooz ~ Parc naturelle de Furfooz

Episema glaucina - Furfooz ~ Parc naturelle de Furfooz (Namen) 09-10-2021 ©Damien Gailly

Al voor de 9de keer gingen we met de Werkgroep Bladmineerders van de Vlaamse Vereniging voor Entomologie naar Furfooz. Het Réserve Naturelle de Furfooz is 50 hectare groot en heeft een grote verscheidenheid aan biotopen: bos, bloemrijke grasland, rotswanden en natuurlijk de oevers van de Lesse, ... De natuur valt op door de typische vegetatie op de rotsige en door de zon beschenen rotswanden en hellingen: een ideale conditie om een verscheidenheid aan insecten aan te trekken.

26-09-2021 Genk ~ De Maten

Aporophyla nigra - Genk ~ De Maten (Limburg) 26-09-2021 ©Damien Gailly

Op zondag 26 september '21 zijn we heel laat toegekomen in de Genkse Maten in de provincie Limburg. Deze keer hingen we een hele hoop wijntouwen uit en smeerden we verschillende bomen in. We stelden in totaal 9 vallen op waaronder één staande val met een 250w lamp, twee actinic vallen. Voorts werden nog eens 6 vallen gezet met telkens één lamp 125w. Ook werd één lepiled gebruikt. Het was voor de vangst zeker niet koud alleen begonnen we de vangst met een wolkenloze hemel wat ervoor zorgde dat het toch wel wat afkoelde boven de zandgrond.

25-09-2021 Visé ~ Montagne Sainte-Pierre

Lithosia quadra - Visé ~ Montagne Sainte-Pierre (Luik) 25-09-2021 ©Steve Wullaert

Op zaterdag 25 september '21 zijn we met een kleine delegatie van de Werkgroep Bladmineerders naar Visé geweest om de netten uit te slaan. Het weer was zeer goed voor de tijd van het jaar. We mochten genieten van zonnig en warm weer! We maakten een korte wandeling en gingen ook even de grotten in voor een kleine checkup van de soorten die daar altijd te vinden zijn. Daarna werden 6 vallen uitgezet en een aantal wijntouwen uitgehangen.

18-09-2021 Aywaille ~ Heid des Gattes

Polymixis flavicincta - Aywaille ~ Heid des Gattes (Luik) 18-09-2021 ©Steve Wullaert

Op zaterdag 18 september '21 zijn we met de Werkgroep Bladmineerders reeds voor de 9de keer afgezakt naar Aywaille. Net iets later toegekomen dan normaal maakten we een korte wandeling en stelden een klein lijstje op van waargenomen soorten. Later die avond werden in totaal 9 bakken opgezet langs de rand van de rotsformatie. De omstandgiheden waren niet optimaal maar zeker ook niet slecht. We konden van start gaan met een temperatuur van 18°C wat voor het laatste deel van september niet slecht is.

11-09-2021 Arlon ~ Domaine Privé

Ectoedemia atricollis - Arlon ~ Domaine Privé (Luxemburg) 11-09-2021 ©Steve Wullaert

Reeds voor de 7de keer gingen we vorig weekend met de Werkgroep Bladmineerders van de Vlaamse Vereniging voor Entomologie naar Arlon voor een Privédomein te gaan inventariseren. Tijdens alle excursies samen vonden we maar liefst 927 verschillende soorten Lepidoptera. Jammer genoeg werkte het weer tijdens deze excursie niet echt mee... overdag was het nog ok met nu en dan veel zon maar tegen de avond trok alle bewolking weg en was het onbewolkt voor de ganse nacht. Daardoor daalde de temperatuur tot een magere 8°C, het werd ook mistig in de vallei.

15-08-2021 Zandvliet ~ Groot Buitenschoor

Sfeer - Zandvliet ~ Groot Buitenschoor (Antwerpen) 15-08-2021 ©Steve Wullaert

Op zondag 15 augustus '21 zijn we met de Werkgroep Bladmineerders voor de eerste keer naar Zandvliet ~ Groot Buitenschoor geweest. Dit natuurgebied is een brak schorregebied aan de Schelde. Ze situeert zich aan de Belgisch-Nederlandse grens waar de Schelde Nederland binnenstroomt. Het Groot Buitenschoor is onderhevig aan getijdewerking. Doordat om de 12.5u, bij hoogwater, stukken van de gebieden overstromen met brak water ontstaat er een grote dynamiek in het gebied.

14-08-2021 Ekeren ~ De Oude Landen

Hydraecia petasitis - Ekeren ~ De Oude Landen (Antwerpen) 14-08-2021 ©Steve Wullaert

Op zaterdag 14 augustus '21 zijn we met de Werkgroep Bladmineerders voor de eerste keer naar De Oude Landen te Ekeren geweest. De Oude Landen bestaat uit een mooie kronkelende beek, grillig gevormde rietkragen, bloemrijke graslanden en wilgenbosjes. Het is een natuurgebied die omringd is door stedelijk gebied en tegelijkertijd bekend is om zijn bloemenpracht, zoals de wilde orchideëen, maar ook voor bepaalde specifieke vogels en vlinders.

07-08-2021 Bihain ~ Le Grande Fagne et le Sacrawé - Plateau des Tailles

Sfeer - Bihain ~ Le Grand Fagne et le Sacrawe - Plateau des Tailles (Luxemburg) 07-08-2021 ©Steve Wullaert

Op zaterdag 7 augustus '21 zijn we met de Werkgroep Bladmineerders voor de eerste keer naar het natuurreservaat Grande Fagne et le Sacrawé te Bihain in de Hoge Venen geweest. Het reservaat vormt het grootste veencomplex van Plateau des Tailles. Het is gelegen ten westen van Bihain op een hoogte tussen de 555 en de 610m.

01-08-2021 Dinant ~ Devant-Bouvignes

Sfeer - Dinant ~ Devant-Bouvignes (Namen) 01-08-2021 ©Steve Wullaert

Op zondag 1 augustus '21 zijn we met de Werkgroep Bladmineerders van de Vlaamse Vereniging voor Entomologie voor de eerste keer naar het natuurreservaat Devant-Bouvignes te Dinant geweest. Het reservaat ligt op een helling aan de rechteroever van de Maas stroomafwaarts van Dinant. Er zijn verschillende habitats aanwezig: van loofbos in de diepe vallei, tot een met buxus bedekte flank. Opmerkelijk zijn natuurlijk de kalkgraslanden die het grootste deel van het terrein beslaan. Daar hebben wij dan ook de bakken uitgezet.

31-07-2021 Arlon ~ Domaine privé

Sfeer - Arlon ~ Domaine Privé (Luxemburg) 31-07-2021 ©Steve WullaertSfeer - Arlon ~ Domaine Privé (Luxemburg) 31-07-2021 ©Steve Wullaert

Reeds voor de 6de keer mochten we een privé domein in Arlon inventariseren, dit op datum van 31 juli '21. Na 5 excursies staat de teller van aantal soorten op maar liefst 865! Met deze excursie erbij komen we aan 907 verschillende soorten Lepidoptera die we al mochten aanschouwen in dit schitterende gebied.

Elke keer vinden we wel iets nieuws of interessants in dit gebied. Ook deze keer!! Zie verder.....

Pagina's