U bent hier
Coleophora vacciniella Herrich-Schäffer, 1861
De voorvleugels zijn okerkleurig-grijs met vage schubjes. De onderzijden van de voorvleugels hebben aan de top een geelgrijs deel dat sterk contrasteert met de rest van de vleugel. De spanwijdte is 12 - 14 mm.
Het ei is zwart, heeft de vorm van een tulband-cake en wordt afgezet aan de bladonderzijde.
De roodbruine rups heeft een licht tot donkerbruine kop. De in twee gedeelde prothoracale plaat heeft dezelfde kleur.
De rups leeft in een samengestelde bladkoker. De koker is bruin tot donkerbruin en meet 8 - 14 mm. De mondhoek bedraagt 40° - 55°. Opvallend is dat de mond van de koker niet mooi rond is maar eerder gegolfd.
De rups maakt eerst een blaasmijntje en maakt hieruit het eerste deel van de koker. Deze uitsnede is duidelijk ovaal, niet rond zoals bij Incurvaria's. Er worden dan kleine vlekmijntjes gevormd. In de laatste fase wordt het blad gesceleteerd, duidelijk te zien op de foto's.
De rups verpopt in het voorjaar in de koker die vastgesponnen zit aan een takje of een blad van de plant.
- De kokers zijn gemakkelijk te vinden door te gaan zoeken naar bovenzijdige venstervraat en daarna naar de koker die in de buurt daarvan zit.
-
Er is verwarring mogelijk op Vaccinium vitis-idaea (Rode bosbes) met Coleophora idaeella. Deze laatste leeft onderaan het blad en maakt vlekmijnen, terwijl C. vacciniella bovenaan zit en daar de vlekmijnen maakt om de koker te produceren en aan venstervraat doet in een later stadium.
Opgepast: alvorens te verpoppen kruipen de rupsen van beide soorten soms boven- of onderaan het blad! - In 2010 in ons land gevonden in Luik, daarna ook in de provincie Limburg één enkele maal waargenomen als koker. Maar sinds de recente zoektochten van de Werkgroep Bladmineerders is deze soort vrij algemeen waargenomen als koker op blauwe bosbes in Opglabeek in de provincie Limburg. In 2013 ook in de provincie Antwerpen waargenomen.
- In 2010 ook gevonden in Duitsland op Andromeda polifolia. >> Link
Info omtrent de verspreiding op Catalogue of the Lepidoptera of Belgium.
Midden- en Noord-Europa, ook Italië.
De rupsen zijn te vinden vanaf juli. Ze zijn volgroeid in het najaar en overwinteren om dan onmiddelijk na de winter te verpoppen. De vliegtijd begint in mei en gaat tot begin juni.